14 Eylül 2008 Pazar

Ayrıntı

Hayat, salt olarak değerlendirdiğimizde bile aklımızın alamayacağı nice ayrıntılar ile gizli. Bir de biz insanlar hayatın içerisine inanılmaz ayrıntılar gömüyoruz. Kanunlar, kurallar, sözleşmeler...

Aslında mükemmeliyetçi bir yapım var. Belki ayrıntılara çok düşkünüm. Ama uzun süredir mükemmeliyetçiliğin faydadan çok zarar getirdiğinin farkında bir şekilde yaşıyorum. Üstelik artık ayrıntılardan o kadar çok nefret ediyorum ki onları elimden geldiğince hayatımdan bir bir çıkarıyorum. Çünkü çok vakit alıyorlar...:)

Çok sosyal olmak istesem de öyle herkesle görüşmüyor, her yere üye olmuyorum. Bunu yapmasam daha çok vakite ihtiyacım olacak. Zaten şu halde vakitden şikayet ediyorum. Hatta bütün günümü bir şirkette çalışarak geçirmek beni deli ediyor. Ama n'apalım ekmek parası. Eğer karnımı doyurabileceğim yarım günlük bir iş bulursam iş hayatımda da bir takım tasarruflara gideceğim. Böylece kendime, arkadaşlarıma daha çok vakit ayırabilirim.

Bence siz de ayrıntılardan uzak durmalısınız; sadece kendiniz için değil, aynı zamanda toplum içinde...

Ayrıntılar insanın önününe engel oluyor. Sanırım çok aç gözlüyüz ve bu yüzden o da olsun diyoruz. Sonra bunlar bir bir birikiyor, küçük bir toprak yığını koca dağ oluverip karşımıza dikiliyor. Bir insanın elinden ne gelir, çevresini dolaşmak en basiti ama vakit alıyor. Kurnazlık yapıp dağı delersek o bile vakit alır. Üstelik kanunları delmek gibi yapacağımız bu faaliyet kargaşa çıkmasına, hapse girmenize ve/veya göçük altında kalıp zarar görmenize sebep olabilir.

Ne demek istediğimi mecazi olarak da olsa anlatabiliyor muyum?

Yani kendi elimizle hayata dahil ettiğimiz ayrıntılar bize yük oluyor. Bu farkındalığın içerisinde olup ayrıntılardan uzaklaşmakla beraber hayata ayrıntı katmamalıyız. Böylece çevremiz daha yaşanabilir olur. Bir de beni düşünün:

İşim bilgisayarda tasarım yapmak olduğu için inanılmaz ayrıntılar ile dolu. Ben tasarımı bir bütün olarak görüyorum: grafik tasarlamak ve program yazmak. Neyse bunu başka bir gün irdelerim.

Sanırım burada bitirerek ayrıntıyı anlatmak için daha çok ayrıntıya girmemem iyi olacak...:)