Tıpkı atom gibi! Şu meşhur evren ölçekleme (-bknz. universe zoom-in&out) vidyoları aklıma (*) geldi. Karşımızdaki insanın suratına bakarken onu bir taze ceviz gibi soyduğunuzu düşünün...
Uzun uzadıya anlatmaya gerek yok herkes bilir insan kafatasını. Şimdi de nöronların sinaps bağlantıları arasında gidip gelen molekülleri düşünün. Beyinde meydana gelen karmaşık haberleşme ağından daha karmaşık bir yapı veya bilgisayar düşünebilir miyiz! Elbette düşünemeyiz ama molekülleri oluşturan atomlara karşımızdaki kişinin gözlerine bakarken yaklaştığımızı (atom to eye) hayal edebiliriz. Gözleriniz bir elektron mikroskopundan daha keskin (-bknz. quark microscopy, CERN & LHC) olsaydı en son ne görürdük?
En iyisi daha fazla uzatıp da vaktinizi almayayım. Atom yapısındaki çeşitlilik muazzam olsa bile yine bir DNA'ya göre çok basittir. Ama temele baktığımızda sicimlerden oluşan basit bir melodi (-bknz. superstring, higgs) görürüz. Merak ediyorum da bir gün Higgs parçacığını gözlemlersek evreni oluşturan bu ahenk nasıl bir şey?
Hemen yukarıdaki çizimin merkezine baktım şimdi ve aklıma zamanın gerçekten çok hızlı aktığını düşündüm. Bu yazıyı ilk FaceBook'da yorum olarak yazmıştım. Sonra resimler ile sıkmayan bir makale haline getirdim. Karşımızdaki insanın suratına değil de kalbinize baktığını düşünün bi! Düşünün düşünün...:)
Kulaklarınızı yaklaştırırsanız kalp atışlarını duyabilirsiniz. Hayatımız boyunca hatta doğmadan çok önce çalışan o kalbimizden her saniye sayamayacağımız kadar kan hücresi akıp gitmekte...
Dip Not: Lütfen henüz bitmeyen yazının devamı için bir süre sonra tekrar uğrayın. Vidyo eklemeyi düşünüyorum...
(*)< ODTÜ'lü FizikçiRaşid Tuğral kardeşimin çektiği fotoğraf hakkındaki tartışmanın kısa ve net cevabı üzerine aklıma gelen düşünceler. Fotoğrafın güzelliğine bir bakın...:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder