29 Temmuz 2007 Pazar

Eşzamanlı İşlevsellik

Bu kavram (multitasking) bilgisayarlar için olabilir ama bence insanlar için değil. Aslında terimin Türkçe karşlığına "çoklu görev" veya "çok görevli yürütüm" diyebiliriz. Benim bahsedeceğim şu an Boolean mantığı ile çalışan bilgisayarların bile yapamadığı bir şey. Komiktir, bilgisayar yapamıyorsa biz nasıl yapalım değil mi! Aslında bilgisayar terimi ile karıştırılmaması için böyle bir başlık verdim...

Bazen aynı anda bir çok işi yapmak zorunda kalabiliriz. Mesela telefonla konuşuyorken bir e-posta yazmak veya önündeki el becerisi isteyen bir işle uğraşmak. Elbette bunu her gün yapan bir çok insan var. Kimisi ötekine göre daha becerikli olabilir veya işine göre çok dikkat istemeyebilir. Nöro bilmem ne ile ilgilenenler daha iyi bilir ama bence aynı anda ve eş kalitede iki işi yapmak bir insan için mümkün değil. Yani mutlaka birisi ihmal edilir veya ikiside!

Bilgisayarlarda da duruma aynı. Yani multitasking derler, aynı anda bilgisayar birden fazla işi yapabiliyor derler ama eşzamanlı değildir. Olamazda, çünkü bir (1) çevrim (cycle) zamanda bir (1) çekirdekli işlemci sadece bir (1) işi yapar! Aslında çift çekirdekli işlemcilerin bile bir çevrim zamanında farklı işleri yapması gerçekte eşzamanlı işlem yaptığı anlamına gelmiyor. Çünkü kullandıkları kaynak ve veriyolu ortak.

Neyse, multitasking ve multithreading veya 64 bit ve çok çekirdek işlemciler performans artışı sağladığı gerçek. Belki bir miktar çoklu görev (eşzamanlı çok görevli yürütüm değil) olabilir ama tıpkı insanlar gibi oldukları yadsınamaz. Tabi saniyeden milyarlarca işlemden dolayı bilgisayarlar bu konuda daha becerikliler. Bizim üstünlüğümüz ise sezgi! Yine de aynı anda iki işi yapmak gerçekten %200 çalıştığımız anlamına gelmez.

Bunu anlamak için şöyle bir deney yapın: Telefonda olması şart değil ama bir gün konuştuğunuz kişi bir yandan başka işle (örneğin e-posta yazıyorsa telefonda tuş şıkırtılarını duyabilirsiniz) uğraşıyorsa ona absürd bir cümle kurun. Eğer hıhı, evet, olabilir gibi cevaplar alırsanız mantıksız konuştuğunuzu anlamadığını gösterir. Çünkü beyni yazdığı e-postaya odaklanmıştır. Tersi de olabilir hatta başınıza bile gelmiştir. Yazarken telefonda duyduğunuz veya söylediğiniz bir şeyi ekran görebilirsiniz...:)

Belki çok yeteneklisiniz; beyninizin sağ ve solunu ayrı ayrı kullanıyor olabilirsiniz. Bu durumda böyle bir şey başınıza gelmemiştir ama en azından konuştuğunuz anda yazdıklarınıza çağrışım yapacak bir olay olmuştur. Yani cümleleri aklınızda kurarken o an karşı tarafın veya sizin sözleriniz kelime olarak cümle için de yer almıştır.

Hiç yorum yok: